De pen en de gitaar

[I]k ben een veelzijdig persoon. Ik componeer, ben tekstdichter, gitarist (akoestisch en elektrisch), beheers meer instrumenten, zing, arrangeer, neem op, produceer, schrijf, dicht, vertaal, hertaal, biografeer, redigeer, fotografeer, retoucheer, ontwerp en nog een paar dingen. Alles betreft zowel eigen werk als opdrachten van anderen.

En hoewel de pen en de gitaar altijd om voorrang strijden, staan ze nooit los van elkaar. Ze vullen elkaar aan, wisselen elkaar af of volgen elkaar op. Het kan gebeuren dat ik midden in een schrijf- of vertaalproject opeens een song, instrumentaal stuk of enkele gedichten schrijf – of andersom.

Zo schreef ik in de jaren na het aanvankelijk opdoeken van mijn studio bijvoorbeeld weer een aantal boeken, waaronder de 1000 pagina’s tellende Quadrantijnen-trilogie die het vooral in Duitsland goed deed. In dezelfde periode maakte ik ook tienduizenden natuurfoto’s, portretten van mensen en foto’s van andere dingen.

De stijlen waarvan ik me bij alles bedien, kunnen sterk uiteenlopen. Ik ben niet gauw onder één van de hoeden en petten uit mijn verzameling te vangen.

De rode draad die overal doorheen loopt, is in ieder geval echtheid. Ik ben geen stroopsmeerder, huil niet mee met de wolven in het bos en ben vooral wars van de waan van de dag. Natuurlijke eigenheid vind ik een van de belangrijkste voorwaarden voor artisticiteit en kunstenaarschap. Dat merk je dan ook in mijn hele oeuvre. Evenals dat mijn songteksten net zo belangrijk zijn als de muziek.

Het zal allemaal wel door de pen en de gitaar komen…

Vrolijke pennenstreek & snarenpluk,